„Eu cred că este important ca noi să acționăm împreună cu aliații și partenerii noștri și să discutăm dacă este convenabil sau nu ca Rusia să fie exclusă în mod permanent din G8, în cazul în care sunt adoptate alte măsuri”, a declarat premierul britanic. „Acesta este modul bun de a proceda”, a adăugat el.
Barack Obama a invitat marți liderii G7 și Uniunii Europene (UE) să se reunească săptămâna viitoare la Haga, în cadrul Summitului privind Securitatea Nucleară, pentru a discuta despre situația din Ucraina.
Expulzarea Rusiei din grupul celor mai industrializate state, la care a aderat ca membru cu drepturi depline în 2002, este una dintre sancțiunile internaționale luate în considerare în urma alipirii Crimeei la Rusia marți.
Celelalte șapte state membre – Canada, Franța, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite – și-au suspendat deja participarea la reuniunile în vederea pregătirii summitului G8 prevăzut în iunie la Soci, în Rusia, în semn de protest față de încălcarea suveranității Ucrainei de către Moscova.
Comunitatea internațională va „șlăti un preț foarte mare” dacă ezită să adopte sancțiuni clare față de „această anexare” a Crimeei de către Rusia, a adăugat David Cameron miercuri.
Curtea Constituțională rusă a validat miercuri, cu unanimitate, tratatul de alipire a Crimeei la Rusia semnat marți de către președintele rus Vladimir Putin, în timp ce, pe teren, miliții proruse ocupau sediul marinei ucrainene la Sevastopol, în Crimeea.